10:07
Свято Василя і Маланки

Різдвяні свята – найулюбленіші серед українців і наше училище – не виключення. Саме тому, в перший день нового навчального семестру, 15 січня, вся наша дружня учнівська сім’я святкувала чи не найвеселіше свято українців – Василя та Маланки або Старий новий рік.

Ми щедруєм і співаєм під вікном.
Щастя, долі вам бажаєм всім гуртом.
Хай квітують ваші ниви золоті,
Щоб життя було щасливе в майбутті, -

так учні першого курсу запросили всіх на обряд водіння кози – своєрідний маскарад, народне дійство, що прийшло до нас з глибокої давнини, і покликане виконувати магічно - заклинальну функцію – відганяти злих духів і забезпечити людям врожай та здоров’я. Щоб людей не пізнали лихі сили, які можуть заподіяти шкоду, їх треба було налякати. Для цього одяга­ли чудернацький одяг, пере­вертали кожухи, розмальову­вали обличчя, виготовляли страшні маски, у руках мали дзвіночки, калаталки тощо.

Основні діючі особи – перевдягнений у дівчину хлопець (Маланка) – Молнер Валентин і дівчина у чоловічому вбранні (Василь) – Бурдейна Катерина, а також Дід (Сорока Олександр), Стрілець (Коновалюк Дмитро), Цигани (Незнаєнко Лілія і Тимошенко Тетяна); Коза (М’ясникова Вікторія), Чорт (Кондратьєв Олександр), медсестра (Мальований Роман), щедрувальники (Мельничук Юлія, Болбот Тетяна, Гребенчук Ірина) й звичайно, господиня – майстер виробничого навчання Кордонюк С.В.

Маланкування і підготовка до нього – дуже складний і серйозний процес, до якого ретельно готуються, заздалегідь виготовляються маски, відповідний одяг, розігруються ролі обраних персонажів, в які належить перевтілитися дійовим особам. Допомагали учням в цьому педагоги – Коваль Н.В., Кордонюк С.В., Ничипоренко В.А., Алфер’єва Т.В., Борисюк О.П., Храпова Т.В., бібліотекар Мойсеєнко Н.О., завідуюча господарством Клємєшева Т.І. і, звичайно, майстер та класний керівник групи – Козарчук О.С.

Прихід ряджених завжди був доброю ознакою, тому їх зазвичай радо запрошували в оселю і ми віримо, що учні, які подарували нам це свято, принесли до училища щастя, здоров’я та натхнення для нових звершень.

Переглядів: 436 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: